KANAL - AUDIOBRANDING
Wij zijn Raygun, een audio productiehuis gelegen aan de Hooikaai in Brussel, op een steenworp van KANAL.
Raygun creëert Sonic Brandings, Campagnes, sound design en muziek voor film, radio en televisie.
Met onze jarenlange expertise begrijpen we wat een audiologo en een sterke audiobranding kunnen doen voor een merk of organisatie. We geloven dat zo’n traject, vertrekkend vanuit de emotie(s) die getriggerd (willen) worden door in dit geval KANAL, belangrijk is om z’n doel te bereiken en de juiste impact teweeg te brengen.
Dit deden we eerder al voor merken zoals onder andere Proximus, Luminus, Helan, Tweedehands, Flanders Technology & Innovation, Knack, Colruyt, Ford en Quick.
Naast het commerciële werk produceerde Raygun al verschillende museumtrajecten.
Van soundscapebegeleiding tot meertalige audioguides, sound design trajecten en live performances.
Referenties zijn Museum Tongeren, Museum voor Natuurwetenschappen, Kunstencentrum Nona, Frieke Janssens, Werf Aalst, LabAu, Tim Van Laere Galerij, …
Peter Baert is de oprichter van Raygun en naast Liesbeth Demolder, één van de managing directors.
Hiernaast is hij in de eerste plaats componist en electronica artiest.
Hij brengt een verfrissende geluidsarchitectuur in een gevarieerd oeuvre dat zich uitstrekt over film, televisie en commercieel werk. In zijn muziek gebruikt hij vaak vocaal materiaal, opnames van vrienden die willekeurige tijdschriftartikelen lezen, mondgeluiden, uitgerekte vocalen, vocale experimenten, tracks als "Morphine" , "Neilla Deum" of "Dreampole" zijn volledig gemaakt met stem materiaal, zoals bv. de mondgeluiden van Chantal Pattyn.
BRANDING TRAJECT
Bij een branding traject geven wij alle ruimte aan het experiment, muziek, sound crafting en creatie, maar ook aan onder andere de invulling van stemgebruik.
In het creatieproces sluiten wij ons aan bij de branding principes vooropgesteld door Lucy en vertalen deze naar de auditieve wereld:
Een levend museum
We geloven in de creatie van een Audiobranding die nooit af is.
Een soort modulaire audio-entiteit die tijdens het leven van KANAL mee groeit en evolueert.
Dit kan bijvoorbeeld door het logo te voeden met audiocontent die dagelijks in het museum opgepikt wordt of doormiddel van participatie van artiesten die tentoonstellen en performen in het museum en telkens iets toevoegen aan het logo.Hiervoor creëren we een auditieve digitale entiteit die werkt op basis van automatische triggers die zo het logo aansturen. Dit alles leunt op een basis melodie, het fundament van het KANAL audiologo.
Bouwen op het verleden voor een duurzame toekomst
Ook dit principe willen we vertalen in audio.Als startpunt nemen we het verzamelproces van audiomateriaal dat we opnemen bij KANAL.
In een leeg gebouw, met de oude en nieuwe materialen.
We zoeken naar de trilling van het gebouw, buiten én binnen horen we de stad, we voelen waar het gebouw zich bevindt.
We zoeken naar oude materialen die ooit aanwezig waren in het gebouw en hiermee produceren we geluiden.
Hierna nodigen we percussionisten uit om hierop te spelen, zangers die in een lege hal drones zingen.
Er zijn tal van mogelijkheden en pistes.Dit alles nemen we op met onze 360° microfoon, contactmicrofoons,.. en maken hier een uitgebreide klankdatabase van.
In een tweede, experimentele fase gaan we aan de slag met de klanken en transformeren we deze naar muziek.
We maken hiervan een virtueel instrument doormiddel van nieuwe technieken, digitale processing maar ook analoge tape loops, echo’s e.d.Het DNA van de KANAL audiobranding zal bestaan uit geluiden die KANAL letterlijk zijn en ademen.
Om een idee te geven hoe een dergelijk proces kan werken: dit was een soortgelijke opdracht waarbij we vertrokken vanuit een simpel stuk houtskool, waar we lijnen op een blad papier getrokken hebben.
Dit klinkt eerder donker, omdat dit de toenmalige briefing was.
Een Brussels podium voor de wereld
In de vertrekhal van de luchthaven van LA, LAX, vertellen geboren en getogen LA’ers door de intercom waarom ze zo genieten van thuiskomen in LA.Brussel is een melting pot en dit kan in KANAL tot uiting komen.
De plek waar honderden verhalen over kunst en over het leven te sprokkelen zijn bij oa. Brusselaars en bezoekers.
Hieruit kunnen we een soundscape distilleren die in de hal afspeelt.
Een extra idee kan zijn om een toekomst met AI te omarmen en een ‘Brusselse stem’ te creëren.
Een artificiële stem gebouwd op verschillende Brusselse klanken en dialecten die gebruikt kan worden voor aankondigingen of teksten.
Een plek die dualiteit omarmt
Wij geloven dat we vanuit de kracht van het lokale, een globaal karakter kunnen geven aan de auditieve beleving van KANAL.
Glad we can help.
Team Raygun